Samenwerking in NijkerkGeplaatst op: 08-10-2024
Aantal keer bekeken: 116
Aantal keer bekeken: 116
Meer artikelen in deze categorie
jan
2025
Onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing
Hand en pols
Huisartsen missen kennis om hand- en polsklachten te verbinden aan een specifieke diagnose. Dat zegt Patrick Krastman naar aanleiding van zijn promotieonderzoek.
Gepubliceerd in Augustijn, het tijdschrift van de afdeling Huisartsengeneeskunde, Erasmus MC, januari 2025.
jan
2025
VWS-beleid voor 2025
Steun voor en zorgen over aangekondigd VWS-beleid
September 2024 presenteerde minister Fleur Agema haar VWS-beleid voor 2025. Wat vinden InEen-leden van de plannen? En wat zijn hun adviezen voor de minister?
Gepubliceerd in InEen, magazine voor de eerste lijn, januari 2025.
jan
2025
Wat kunnen bewoners zelf doen om elkaar beter te helpen?
Minder druk op de huisarts door bewonersinitiatieven
De overheid verwacht steeds meer van burgers zelf. Ondertussen kan de huisarts door personele krapte de zorgvraag van mensen steeds minder goed aan. Wat kunnen bewoners zelf doen om elkaar beter te helpen? Roelof Dilling, voorzitter bewonersinitiatief Stichting Grolloo Zorgt, en Gerald Koekoek, huisarts huisartsenpraktijk Hollandscheveld, over de kracht van bewonersinitiatieven.
[...]
Gepubliceerd in InEen, magazine voor de eerste lijn, januari 2025.
dec
2024
Prof. dr. Caroline Klaver
Hoe verdeel je een beurs van 22 miljoen euro?
Begin 2024 kreeg prof. dr. Caroline Klaver, hoogleraar Epidemiologie en Genetica van oogziekten aan het Erasmus MC en het Radboudumc, de Zwaartekrachtsubsidie toegekend. Deze consortiumbeurs van maar liefst 22 miljoen euro kreeg ze voor Lifelong VISION, een tienjarig onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van therapieën voor erfelijke netvliesaandoeningen en maculadegeneratie.
[...]
Gepubliceerd in De Oogarts & Oogheelkunde Vandaag, december 2024.
dec
2024
Portretten van familiebedrijven in Amsterdam-Oost
'Laten we er zuinig op zijn'
Familiebedrijven worden steeds zeldzamer. Jongere generaties denken wel twee keer na voor ze besluiten de zaak voort te zetten. Maar familiebedrijven hebben een verbindende kracht voor de buurt, vertelt Carolien Gevers. Samen met fotograaf Frank Schoevaart schreef ze het boek Familiezaken, een invoelend portret van 25 familiebedrijven in Amsterdam-Oost.
[...]
Gepubliceerd in De Brug, krant voor Amsterdam-Oost, november 2024.
nov
2024
Saer Samanipour
'We leven in een oceaan van chemicaliën'
Naar schatting 16% van alle vroegtijdige sterfte wereldwijd hangt samen met vervuilling. Tweederde van alle chronische ziekten wordt mede veroorzaakt door omgevingsfactoren. Het zijn onderzoeksuitkomsten van de onderzoeksgroep van Saer Samanipour, milieuchemicus aan de Universiteit van Amsterdam. Ondertussen gaat de massaproductie van chemicaliën in een razend tempo door, zonder dat we weten wat de impact daarvan is op mensen, waarschuwt Samanipour.
[...]
Gepubliceerd op DOQ, nieuwssite voor huisartsen en medisch specialisten, 19 25 november 2024.
nov
2024
Uitkomsten DIDIA-project toegelicht
Diabeteszorg wordt voorloper in digitale zorg op afstand
Diabetespatiënten verwachten steeds vaker dat huisartsen en apothekers digitale zorg op afstand leveren. Zij kunnen tevreden zijn: de herziene NHG-richtlijn Diabeteszorg, die eind dit jaar verschijnt, is de eerste huisartsenrichtlijn die plaats hiervoor inruimt.
[...]
Gepubliceerd in FarmaMagazine, november 2024.
nov
2024
Check@Home
'Mensen voelen bij kanker meer urgentie van bij hart- en vaatziekten'
Bevolkingsonderzoeken voor vroegtijdige opsporing van hart- en vaatziekten bestaan nauwelijks. Check@Home, het proefbevolkingsonderzoek naar vroege screening van hart- en vaatziekten, nierschade en diabetes dat begin 2025 van start gaat, brengt daarin mogelijk verandering. Rebecca Abma, hoofd Onderzoek bij de Hartstichting, is er blij mee. Een gesprek over kracht én keerzijdes van bevolkingsonderzoek bij hart- en vaatziekten.
[...]
Gepubliceerd in De Cardioloog nr. 7, uitgave van BPM Medica voor specialisten in de cardiologie, oktober 2024.
oct
2024
Alana Helberg-Proctor
Over bias, gezondheidsverschillen en racisme in de gezondheidszorg
Nog steeds is de 'witte man' de standaardreferentie in de gezondheidszorg. Wat betekent dat voor de kwaliteit van zorg voor alle andere bevolkingsgroepen? Alana Helberg-Proctor, universitair docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), licht bias, gezondheidsverschillen en racisme in de gezondheidszorg toe.
[...]
Geplaatst op DOQ, nieuwssite voor huisartsen en medisch specialsiten, 21 oktober 2024.
oct
2024
Prof. dr. Maartje Schermer
'Zorg dat je digitaal geletterd blijft'
Van logistieke ziekenhuisprocessen tot voorspelmodellen over diagnostiek en behandeling, van thuiszorgmonitoring tot robots in de zorg, de digitalisering van de zorg kruipt in alle geledingen van de gezondheidszorg. Of dat nou goed of niet goed is, belangrijk is vooral dat we ons ethische vragen blijven stellen bij deze ontwikkeling, stelt Maartje Schermer, per 15 oktober 2024 hoogleraar KNMG Gezondheidsethiek in een technologische samenleving aan de Erasmus School of Health Policy and Management van de Erasmus Universiteit.
[...]
Gepubliceerd op DOQ, nieuwssite voor huisartsen en medisch specialisten, 15 oktober 2024.